Doğal üzümden evde şarap yapımı konusunu anlatacağım bu yazımda ama ilk önce ticaret zekalı arkadaşlar için küçük bir uyarım olacak.
Bildiğiniz gibi kişi başı yıllık 350 litreye kadar alkollü içecek üretmek yasal AMMA VELAKİN bir litresini dahi satmamak koşulu ile. Bu evde şarap yapımı işini öğrenir, el altından satıp köşeyi döneriz diye düşünenler varsa düşünmesinler. Çünkü çok ciddi cezai yaptırımlar ile karşılaşabilirler.
Asırlardır şarap geleneği kendini korumakta ve her geçen gün gelişmekte. Dolayısıyla evde şarap yapımının da sadece bir adet yöntemi yok. Ben kendi uyguladığım yöntemi anlatacağım. Malzemeler ile başlayalım o halde.
Evde şarap yapım malzemeleri
- Olgunluğa erişmiş siyah şaraplık üzüm.

Dikkatli bakmakta fayda var, iyice olgunlaşmış üzümleri seçtim.
- Hidrometre, Şarap Mayası, Termometre (opsiyonel)

- Hava kilidi yapımında kullanmak üzere çok güçlü bir yapıştırıcı

- Serum seti veya benzeri ince plastik hortum. (Hava kilidi yapımında kullanmak üzere)

İşin malzeme kısmı bu kadardı. Şimdi yapım aşamasına geçelim. Benim en sevmediğim olan ve en zahmetli kısımla başlıyoruz.
Evde şarap yapımı aşamaları
Oturup üzümün tanelerini sapından tek tek ayırmaya başlayabilirsiniz. Çürük üzümleri ve aralarda olgunlaşmamış küçük üzüm taneciklerini de ayırmanız gerek.

5 litre şarap yapmak istiyorsanız ortalama 10-12 kg üzüm almalısınız.
Üzümlerin hepsini saplarından ayırdıktan sonra güzelce ezip suyunu çıkarmamız gerek ama ortaya çıkan posayı kesinlikle atmıyoruz. Rose şarap yapmak istiyorsanız atabilirsiniz ancak.
Maserasyon işlemi dediğimiz işlemin tamamlanması için suyunu sıktığımız üzümleri posaları ile büyükçe bir kaba koyup, günde bir iki defa karıştırmak suretiyle 5 gün bekletmemiz lazım. Bu süreçte üzümlerin görüntüsü gerçekten iğrenç bir hal alabilir. kokusu da keza öyle ama emin olun oradaki ürün henüz yapım aşamasında ve şaraba dönüştüğünde mükemmel olacak. aklınızda bir fikir oluşması için şöyle bir fotoğraf bırakıyorum:

Evde şarap yapımı maya hazırlama işlemi
Maserasyon işlemindeki mayşeyi güzelce süzüp posasını çöpe yolluyoruz. Maya hazırlama vakti!
Hidrometreyi üzüm suyunun içine daldırıp şeker oranını dolayısıyla işlem sonucunda şarabın yüzde kaç alkollü olacağını öğrenebilirsiniz. Bazıları şarabın alkol seviyesini yükseltmek için ilave şeker kullanıyor ama ben pek tavsiye etmiyorum. Çünkü fermente olan beyaz şeker alkolle beraber zararlı toksinler de oluşturabiliyor. Sonra şarap baş ağrısı yapıyor. Üzümün şeker oranı çok düşük ille şeker kullanacağım diyorsanız da glikoz şurubu kullanmanızı tavsiye ederim. Bu arada ne kadar şeker kullanırsanız kullanın elde edebileceğiniz maksimum alkol oranı %14’tür. Çünkü bu seviyeden sonra mayalar alkolden ölüyorlar. Bundan daha fazla alkol değerine sahip alkollü içecekler üretmek istiyorsanız damıtma yapmanız gerek. Oldukça tecrübe isteyen ve meşakkatli bir konudur damıtım.
Eğer uyanıklık yapıp şarap mayası yerine ekmek mayası kullanırsanız da ekmek mayası, en fazla %5 alkole kadar dayanabiliyor bilginize.

Satın aldığınız mayanın üzerinde genellikle 100 litreye kaç gram kullanılacağı yazar. Kaç litre yapacağınıza göre basit bir içler dışlar çarpımı ile kullanacağınız maya gramajını bulabilirsiniz.

Bir kaseye 25-30 derece arası sıcaklıkta su dolduruyoruz. mayanın en verimli çalışabildiği değer aralıkları bunlardır. Fermantasyon işleminde de bu değerleri göz önüne alarak çalışırsak en verimli sonuca ulaşabiliriz.
Sonra suya 2 yemek kaşığı şeker atıp iyice karıştırıyoruz ve ardından mayayı ekleyip usulca onu da karıştırıp mayanın aktif hale gelmesini bekliyoruz.

Bu arada hatırlatmakta fayda var, bazıları maya kullanmadan direkt üzüm suyunu fermantasyon işlemine tabi tutuyor. doğal ve yıkanmamış üzümün kendi yararlı bakteri florası olduğu için doğal yollardan üzüm mayalanabiliyor ama ben kendi açımdan pek güvenemediğim ve işimi sağlama almak istediğim için maya kullanıyorum. Deneme yanılma yöntemi ile en beğendiğiniz sonuca ulaşabilirsiniz.
Serum setinden hava kilidi yapımı
Her neyse, mayanın aktif hale gelmesini beklerken boş durmak yok. hava kilidi yapmak için işe koyuluyoruz. damacanın kapağına hortumun geçeceği incelikte bir delik açıyoruz, hortumu ucundan sokuyoruz ve kapağın hem alt, hem üst tarafını güçlü bir yapıştırıcı ile hava geçirmeyecek şekilde kapatıyoruz. Mayayı üzüm suyunun içinde boşaltıp, akabinde damacanaya birkaç tane kuru nohut atıp güzelce karıştırıp kapağı sıkıca kapatıyoruz.

Hortumun diğer ucunu da içi su dolu bir şişeye sağlamca batırıyoruz.

Tüm bu işlemler bitince damacanayı havlu benzeri bir tekstil ürünü ile kapatıp karanlık kalmasını sağlıyoruz. 15-20 gün içinde hava çıkışı bitecektir. -kış aylarında süre uzayabilir- Ondan sonra dipte kalan tortuyu havaya kaldırmadan depodan benzin çeker gibi şarabı başka bir şişeye aktarıyoruz. Bu yöntem şart değil, tortu havalanmasın gerisi sizin yaratıcılığınıza kalmış.
Tüm bu işlemler sonucunda nur topu gibi 5 lt kırmızı şarap sahibi oldunuz.
Eğer aklınıza takılan bir konu olduysa aşağıdan yorum yapabilir, iletişim sayfasından benle iletişim kurabilirsiniz.
Afiyet olsun!
8 yorumlar On 11 Fotoğraf İle Aşama Aşama Evde Şarap Yapımı
Kolay gelsin, şeker az konulunca maya kalıyor, çok konulunca şekerli oluyor. Sonradan müdahale edilebilir mi?
Mayanın kalmaması gerek hiçbir türlü. Atacağınız maya miktarını fazla hesaplamış olabilirsiniz. Tekrar hesaplayın derim.
Sonradan müdahale etme kısmı ise şöyle; eğer fermentasyon hala bitmemiş ise yani şaraptan gaz çıkışı devam ediyor ise tekrardan hava kilidi takılıp fermentasyonun tamamen bitmesi beklenebilir. Şu an kış aylarında olduğumuz için bu süreler çok uzayabiliyor. Şarap o yüzden şekerli olmuş olabilir.
elde edilen şarap kaç derece sıcaklıkta saklanmalı ve bozulmadan ne kadar süre saklanabilir?
Merhabalar. Tüm şaraplar için ideal saklama sıcaklığı 15-20 derece arasıdır.
Bozulmadan saklama konusuna gelirsek; öncelikle sağlık açısından şarap, kesinlikle cam şişede muhafaza edilmelidir. Pet şişede saklamaya çalışmayın. Bir süre sonra şarabın dibinde tortular oluşacaktır. Başka bir şişeye aktarma yapıp şarabı bir miktar havalandırın. Bu süre ortalama 2-3 ay civarıdır. Eğer daha uzun süre saklamak veya yıllandırmak istiyorsanız içine katkı maddesi koymanız lazım. Bunun için kükürtdioksit kullanılıyor ama çok dikkatli olmanız gereken bir konu. Ben hiç denemediğim için sizi yanlış yönlendirmek istemiyorum. Araştırmanızda fayda var.
Biz bu işi genel araştırma ile yaptık.Elinize sağlık tarif vermişsiniz.Kendi emeğinizle yaptığınız alkollü içeceği tüketmek hem çok keyif verici hem de bu şartlarda yaptığımız şarap piyasadaki çoğu şaraptan daha lezzetli,etkili.Ben tek sormak istediğim konu super maya tavsiye eder misiniz daha fazla alkol taşıyabiliyor sanırım.
Geri dönüşün için çok teşekkür ederim. Afiyet olsun.
Süper maya konusuna gelirsek, ben içtiğim şarapta kafadan ziyade tat da arayan biriyim. Alkol oranı arttıkça veya diğer kimyasallara bulaştıkça şarap iyice fabrikasyonlaşıyor. Tadı bozuluyor. O yüzden tamamen doğal ev yapımı şarap tadından şaşmamak lazım diye düşünüyorum.
Yine de deneme yanılma yöntemi ile en sevdiğin şarabın reçetesini kendin oluşturabilirsin. Sonucu bizle de paylaşırsan sevinirim.
Bu açıklayıcı tarifiniz için teşekkürler 🙂 henüz yapmadım yapilanindan aldim 5 litrelik ne kadar sürede tüketmek gerekiyor acaba?
İçinde katkı maddesi olmadığı için 3 ay içinde tüketirseniz iyi olur. 🙂